Kommer ditt liv bli ett hundliv?

 
Edvin, "Eddy" eller som han är mer känd som här - Paddan.
Han är snart 12 år och fortfarande överdrivet pigg, han har blivit lite gråare men det är inget ovanligt för pudlar, dem tappar nämligen färg redan i unga år.
Egentligen så äger jag bara den här killen till hälften, den andra halvan tillhör min mormor som dessutom var den som hittade honom när han var ca 6/7/8 månader. Vi mer eller mindre räddade honom från ett liv där han hade fått sitta ensam i en lägenhet, det var en ung tjej som hade honom och hon studerade under dagarna.
Eddy är min bästa vän, för de människor som aldrig haft en sådan relation med en hund kan tycka att det låter fasansfullt fjantigt eller så känner dem att det är något dem också vill ha i sitt liv, så de tänker skaffa en hund.
Hundar är fantastiska individer att ha i sitt liv men jag vill verkligen poängtera hur viktigt det är att läsa på om vilken ras som passar ens liv och om man verkligen har tid och tålamod att ta sig an en annan livsform.
 
Jag hade längtat efter en hund sedan jag såg en hund för första gången, tyvärr kunde vi inte ha en hemma då min mammas pojkvän var allergisk. När jag var ca 10 år så sa min mormor att vi kunde skaffa en hund tillsammans men eftersom att den skulle bo hos henne så skulle hon få välja. Min mormor har haft hund hela sitt liv och kom i kontakt med en kvinna som nyligen sålt en kull pudelvalpar varav en av de nya ägarna hört av sig och inte kunde ta hand om den hund hon köpt. Detta var då Paddan. Vi köpte Paddan och fick med lite av hans saker, jag tror verkligen att tjejen som hade honom älskade honom och hatade att behöva lämna ifrån sig han. Men det var för hundens bästa och det var nog det bästa beslutet hon kunde ta som ansvarsfull ägare. Situationen var optimal för mig att skaffa hund med min mormor just då, hon var pensionär, erfaren hundägare, jag var passionerad och ung. Vi bodde dessutom bara några gator ifrån varann så jag kunde träffa hunden varje dag i flera timmar och du förstår säkert vart jag tillbringade min tid. Vi vet inte riktigt hur Paddan har blivit behandlad innan vi köpte honom, han tycker inte om mörker, långa män med mörk röst, han var en så kallad "ångestbitare", klarade verkligen inte av separation och var så panikslagen av att få klorna klippta att man skulle behövt 3 vuxna människor för att det ens skulle ha varit möjligt. 
För att du ska få perspektiv på vilken förändring han gått igenom så kan jag med glädje berätta att idag kan jag bara säga "Kom" & "Ligg" för att sedan lugnt och fint klippa varenda klo som finns på honom. 
 
 
En nytrimmad Padda från sommaren som var.
 
Det gick bra för Paddan men det finns hur många historier som helst där det inte går lika bra och människor som inte tar sig tid att bry sig om sina hundar väljer att avliva dem för att de tror att det är något fel på hunden. Så snälla, om du vill ha en hund, bryr dig om hundar och tänker skaffa en tänk igenom följande saker:
1. Har du tid för en hund?
Det krävs enormt mycket tid för att en hund ska få ett bra liv och en hund lever allt mellan 8-16 år beroende på ras och hälsa. Om din framtid är väldigt osäker och din hund riskerar att tillbringa mycket tid med att bli hundvaktad av alla dina nära och kära så kanske du ska vänta med att skaffa en ett tag.
Det är lag i Sverige på att en hund inte ska vara ensam mer än 5 timmar. Med andra ord så ska inte en hund vara utan mänskligt sällskap mer än den tiden. Och varför skulle du skaffa en hund om den ändå bara skulle få sitta hemma och vänta på dig? Skaffa absolut inte en hund enbart för att du ska ha något att komma hem till. Valpar behöver dessutom tillsyn i stort sett hela tiden men ska givetvis börja tränas att vara ensam väldigt tidigt.
2. Har du tålamod för en hund?
Hundar är flockdjur och tycker om att vara dig till lags. Hundar och då oftast hanhundar går igenom vad man kallar för "trotsålder" när dem mitt i allt kan få för sig att mer eller mindre strunta i att du står och kallar på dem. Kom även ihåg att dem är individer och lär sig där efter. En del hundar fattar på en gång vad "sitt" betyder, andra hundar kommer du får arbeta med under längre tid.
3. Har du råd med en hund?
Beroende på storlek, ras, standard och leverne kan kostnader för din hund variera. Jag tycker personligen att alla hundar ska vara försäkrade, det kan hända vad som helst och det är väl inte direkt en hemlighet att hundar gillar att tugga på alla möjliga sorters saker.
4. Vad för hund passar dig och din livsstil?
Om du är den som är ute och festar varje helg eller har hemmafester väldigt ofta så kanske du ska få det ur systemet innan du tar in en hund i ditt liv. Det är inte meningen att din hund ska vistas i en miljö där massvis av fulla människor stojar och där väldigt hög musik spelas. Din hund ska inte heller behöva sitta ensam i ett mörkt hem tills du bestämmer dig för att komma hemraglandes halv fem på morgonen. Om du inte har en aktiv livsstil och mest troligt inte kommer ändra på det bara för att du skaffar en hund så ska du verkligen inte skaffa en hund som kräver mycket fysisk stimuli, kanske ska du inte skaffa en hund alls. Alla raser behöver psykisk och fysisk aktivitet för att må bra,en del kräver mer än andra för att må bra.
Om du lever ett väldigt fysiskt liv där du vill ha en hund att ta med ut på långa vandringar så får du se till att du väljer en hund som verkligen orkar med detta.
5. Kunskap är bland det viktigaste.
När du tittar efter raser så läs verkligen på om rasen du är intresserad av att skaffa. Du gör hunden och dig själv en enorm tjänst när du är förberedd på hundens avlade egenskaper och speciella kvalitéer. Dessutom ska du vara extra noga att läsa på och tänka igenom dina val ifall du bestämmer dig för att skaffa en hund som löper större risk att bli aggressiva och kan orska stor skada pga frustration ifall den inte blir stimulerad och fostrad på rätt sätt.
6. Skaffa aldrig en hund baserat enbart på hur den ser ut och behandla alla hundar utifrån deras behov.
Skaffa inte en liten hund för att den är söt och fostra den som du skulle fostrat ett barn. Skaffa heller aldrig en muskulös hund enbart för att den ser tuff ut om du inte kan hantera att den faktiskt kan vara tuff.
Det är när folk begår misstag som dessa fördomsfulla stereotyper föds och smutsar ned raser.
7. Uppfödare.
När du skaffar hund och speciellt om du skaffar en hund som utges för att vara renrasig så kolla upp hur ägarna/uppfödaren är. Hur är föräldrarna till valpen du tänker skaffa? Finns det någon medicinskhistoria?
Är det ansvarsfulla människor som säljer valpen?
Det finns en uppsjö av dåliga uppfödare som säljer hundar till odrägligt höga priser och även lurar folk  när det kommer till vad för ras hunden verkligen är. Köper du en renrasig hund så ska du ha papper om den, stamtavla, veterinärsbesiktning och massvis av andra saker med hunden. Om du blivit lurad att din hund är renrasig men den finns inte registrerad som renrasig av uppfödaren så kan detta ställa till problem när du vill försäkra din hund då försökring för rensasig hund inte kommer gå igenom. Stödj aldrig oansvariga eller dumdristiga uppfödare med att betala överpris för falska valpar.
Länk till mer valpinfo: http://www.sparlina.se/valpinfo.htm
8. Frågor.
Har du frågor kring något av det här så ställ dem till folk som är kunniga, ta kontakt med veterinärer, kennelklubbar, uppfödare, tränare, djuraffärer och allt annat du kan komma på. 
En hund är ett enormt ansvar och alla hundar förtjänar att få ett så bra liv dem bara kan.
Läser du på ordentligt och går helhjärtat in för det så får du utan tvekan en vän för livet och en hund du kan njuta av. Du behöver inte vara och kommer verkligen inte vara en helt perfekt hundmänniska men du borde ha avsikten att vara den bästa du kan vara för din hund.
 
 
Allmänt / Life in general, Bilder / Pictures, En sådan som jag / Someone like me | Babbel, Bilder, Filosofi, hundar, skaffa hund, valpinfo, Ärdi | |
Start